Fotboll och jämställdhet?

 

Just nu läser jag Svenska Fotbollsförbundets stadgar. Det står, att i alla nämnder och förbundsstyrelsen ska både män och kvinnor sitta. Det står inget om DistriktFörbunden, men kankse kan det bara göra det krångligt? Tänk om det bara är antingen män eller kvinnor i ett distrik som intresserar sig och engagerar sig inom fotbollen där.

Inom fotbollen finnsbåde Allsvenskan och DamAllsvenskan, är det jämnställt?

Vad är egentligen jämnställdhet? såhär förklara NE ordet:

jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla väsentliga områden i livet. Jämställdhet är närbesläktat med jämlikhet. Medan jämlikhet rör alla människors lika värde är jämställdhet emellertid förbehållet förhållandet mellan könen.”

Så frågan är om de ska vara updelade i olika lag, eller spela i samma? Jag tror på olika, och olika ligor, eftersom att det alltid var så och det skulle skapa sjukt mycket rabalder om man gjorde om hela systemet. Historiskt sett var det män som spelade fotboll, pga att fysisk uppfostran var något militäriskt, något män var tvugna att göra. Det var också industrier som byggde fotbollsplaner (och sponsrade lagen), och det var där männen arbetade. De spelade fotboll. När kvinnorna väl blev intresserade och började spela, skapade de egna lag, och egna mästerskap. Det är grunden till särskilljandet.

Frågan är om det kanske är skönt, att ha det uppdelat? Att det kanske är så att män och kvinnor har olika förutsättningar, till exempelatt män är fysiskt starkare och längre.

Det står ingenstans i ”spelregler för fotboll”, som är framtaget av Svenska Fotbollsförbundet AB, att män och kvinnor inte får spela i samma lag. Skulle därför en kvinna få spela i en allsvensk match?

Skillanden kanske är statusen, att det är den som gör fotbollen ojämnställd? En man som spelar fotboll tjänar oändligt mycket mer pengar än kvinnor. Är förbundet som betalar ut löner, är det sponsorerna eller är det marknaden? Är det media som ger mer uppmärksamhet till herrsporter? ska vi skapa en lag jämnställd media när dte kommer till sport, kommer inte alla börja titta på kanaler utifrån? Då försvinner vår egen idrottskultur.

Jag tror det landar i olika lag, frågan är mer, hur löser man problematiken kring löner, och värdet av dam/herrfotboll?

1 thought on “Fotboll och jämställdhet?

  1. Det är svårt att lösa problemet med olika löner. Precis som i det övriga samhället är det marknaden som styr. Marknaden efterfrågar och vill hellre se herrfotboll än damfotboll. Herrfotbollen har ett högre tempo och det gör att det kommer mer publik till herrmatcherna. Detta gör i sin tur att herrklubbarna får in mer pengar än damklubbarna. Och för att kunna konkurrera måste herrklubbarna betala ut löner som matchar de andra lagens, annars väljer spelaren ett annat lag. Ett sätt att lösa problemet med lönerna är att införa ett lönetak. Men problemet då är att många spelare kommer flytta utomlands för att få högre lön. Och herrallsvenskan kommer att bli mindre attraktiv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s